Charlotte Engelkes

Charlotte Engelkes

LEKQUIEM-100 barn dansar Mozarts Requiem

LEKQUIEM-100 barn dansar Mozarts Requiem

Söndagen den 19 november kl 1600, 2023 på Hangaren, Subtopia i Botkyrka.

Kom och upplev hur över 100 barn i låg- och mellanstadieåldern tar sig an Mozarts överjordiskt vackra Requiem. En hyllning till livet genom rörelse och musik.

Fyra dansare, 60 unga körsångare och symfoniorkester skapar tillsammans med barnen ett mäktigt konstverk för alla åldrar i den stora Hangaren på Subtopia i Botkyrka.

Artisten och regissören Charlotte Engelkes och dirigent Christian Karlsens idé är att låta barn kanske för första gången få möta och uttrycka sig till symfonisk musik. Under fem skolveckor träffas dansare och barn för att sedan tillsammans göra en enda stor danskonsert. Fokus är också att låta barnens egna tankar om liv och död berättas till Mozarts berömda musikstycke Requiem från 1791.

Möt dansarna Henrietta Wallberg, Katarina Eriksson, Daniel Staaf och Adam Stanisic Stålhammar med Västerås Sinfonietta och ungdomskör från Stockholms Musikgymnasium, tillsammans med 100 barn från Kvarnhagsskolan, Tallidskolan, Fittjaskolan, Broängsskolan och ViGör Scenglädje i Botkyrka den 19 november kl 1600, 2023

En danskonsert med symfoniska möten för unga, där barnen blir dansare, kroppar och röst till det smärtsamt vackra och kända Mozarts Requiem. Vi kallar det LEKQUIEM!

Varmt Välkomna!

Credits

Idé, scen och koncept: Charlotte Engelkes och Christian Karlsen

Producent: Ulrika Skoog Holmgaard

Regi och koreografi: Charlotte Engelkes

Musikalisk ledning: Christian Karlsen

Musik: Mozarts Requiem framfört av Västerås Sinfonietta

Dansare: Katarina Eriksson, Henrietta Wallberg, Adam Stanišić Stålhammar, Daniel Staaf

Kör: Stockholms Musikgymnasium

Medverkande barn från skolorna: Kvarnhagsskolan, Fittjaskolan, Tallidskolan, Broängsskolan i Botkyrka och Vigör Scenglädje i Tullinge,  Botkyrka,

Ljusdesign och teknik: Karl Svensson

Ljuddesign och teknik:  Arne Bock

Rekvisita, kostym:  Anna Ardelius

Dokumentär ljud och video inspelning: Erik Pauser

Scenmästare: Henrik Enar

Grafisk form: Henning Lindahl

Produktion: Ideella föreningen ASTARTE i samarbete med ideella föreningen Scenit, Västerås Sinfonietta, Subtopia i Botkyrka, Stockholms musikgymnasium, Dansens hus.

Med stöd från Kulturrådet, Signatur- insamlingstiftelse för musikfrämjande, Susanne Hobohms stiftelse för utbildning kultur och forskning, Region Stockholm,  Kulturförvaltningen och Botkyrka kommun.

Biljetter

Boka biljetter till Söndag 19 november kl 1600. Hangaren Subtopia, Albyvägen 38.

Biljetter köpes genom att Swisha till 123 034 08 44, ASTARTE förening

Välj valfritt belopp, rekommenderat biljettpris ca 150 kr styck.

Föreställningen är ca 50 min. Insläpp från kl 1545. Publiken är stående, den som behöver sittplats kan boka stol här: ulrika@scenitproduktion.se (Begränsat antal)

Färdbeskrivning till Hangaren, Subtopia

Albyvägen 38, ta T- bana mot Norsborg, gå av vid Fittja( utgång Fittja) gå 1, 4 km

Med bil: Google map

Om Hangaren, Subtopia i Botkyrka

Läs mer: Subtopia Hangaren

Till Skolor och föräldrar – Anmälan

Denna vecka, från Den 10 oktober börjar vi arbetet där dansarna möter barnen i sina klasser från Kvarnhagsskolan, Fittjaskolan, Tallidskolan, Broängsskolan i Botkyrka samt från ViGör -Scenglädje i Botkyrka. Barnen är mellan 7 och 11 år och kommer få träffa dansarna vid fem tillfällen, en lektion i veckan. På lektionerna gör vi rörelser och lekar som förbereder för föreställningen den 19 november. Då möts samtliga klasser och skolor i en enda dans!

Alla barn som vill får vara med i föreställningen. Vi hoppas alla kan vara med. Vi vill också gärna att föräldrar från varje klass är med den 18 och 19 november och hjälper till med att dela ut mellanmål, passa barnens saker med mera,

Föräldrar, ni behövs! Kontakta er lärare.

Lektionerna med dansarna i skolan är på vanlig skoltid, men för att vara med på föreställningen måste du anmäla ditt barn. Barnet behöver kunna var med både på lördagen 18 nov för repetitioner och sön 19 nov för genrep och föreställning. Båda dagarna är på Hangaren Subtopia. (Albyvägen 38)

När du anmäler ditt barn så gäller obligatorisk närvaro under lördag 18 november 1330-1700 och söndag 19 november 1330-1700,

Anmäl ditt barn här: ulrika@scenitproduktion.se eller till er lärare.

Anmäl dig som förälder att hjälpa till 18-19 nov: ulrika@scenitproduktion.se eller till er lärare.

Köp biljetter till föreställningen: Swisha valfritt belopp, 123 034 08 44, ASTARTE (rekommenderat pris ca 150 kr) Premiärföreställningen äger rum Söndag 19 november 2023 kl 1600. Publik insläpp från 1545.

Varmt välkomna med frågor till vår producent Ulrika Skoog Holmgaard. Mail: ulrika@scenitproduktion.se. Mobil: 070-1085757

Vårt arbete filmas och fotograferas av dokumentärfilmare. Föreställningen och delar av förarbete kan komma att användas i föreställningen och vi hoppas att det kan bli en dokumentärfilm som kan visas på skolorna 2024. Genom att skriva under anmälan godkänner du att ditt barn kan dokumenteras.

NU! REPSTART med alla våra skolor!

Från vecka 41 (10 okt) börjar dansarna repetera och möta barnen ute i skolorna från 7-11 år, uppehåll för höstlov v 44 och sista repetition vecka 46.

Kvarnhagsskolan, Servitutsvägen 17, 145 59 Norsborg,

Fittjaskolan, Stökhagsvägen 1, 145 50 Norsborg

Tallidskolan, Bägarvägen 2, 145 51 Norsborg

ViGör- Scenglädje, Flygarvägen 5, 146 34 Tullinge,

Broängsskolan, Kärrvägen 20, 14732 Tumba,

OBS ! ENDAST ETT TILLFÄLLE!

VAR MED OM EN STOR MUSIK OCH DANS HÄNDELSE!

En symfonisk dansföreställning med över 100 dansande barn, symfoniorkester och stor kör framförs i Hangaren, Botkyrka, Sverige den 19 november 2023 kl 1600!

Vi bjuder in till en storslagen föreställning, en mötesplats för att röra sig och uttrycka tankar och känslor kring livet och döden genom musiken till Mozarts Requiem

Ett unikt tillfälle för barn i låg- och mellanstadiet (ca 7-11 år) att i höst möta barn från andra skolor i kreativitet och skaparlust tillsammans med orkestern Västerås Sinfonietta, en stor ungdomskör och fyra professionella dansare. 

Projektet är en idé av koreograf Charlotte Engelkes, dirigent Christian Karlsen i samarbete med producent Ulrika Skoog Holmgaard på Scenit produktion, Subtopia i Botkyrka, Västerås Sinfonietta och Stockholms Musikgymnasium.

Under veckorna 41, 42, 43, 45 och 46 genomför vi det förberedande arbetet med alla barnen ute hos skolor och föreningar. Två professionella dansare /koreografer kommer en gång i veckan till skolan på skoltid, där vi går igenom rörelse, koreografi, idéer och uttryck och bekantar oss med de de olika musikstyckena i Mozarts Requiem. Vi skapar en gemensam lek och koreografi för alla åldrar att framföras tillsammans den 19 november kl 1600 i Hangaren Subtopia i Botkyrka. 

Orkestern – Västerås Sinfonietta

Orkestern är ett samarbete med Västerås Sinfonietta som medverkar med 35 musiker och dirigeras av Christian Karlsen. Västerås Sinfonietta är en av Sveriges äldsta orkestrar med anor från 1883. Sinfoniettan har sin hemvist i Västerås Konserthus. Förutom konserter i det egna konserthuset så framträder Sinfoniettan runt om i Mälardalen. Turnéer, inspelningar, samt framträdanden i radio hör också till orkesterns vardag.

Läs mer här om Symfoniorkestern: Västerås Sinfonietta

Stockholms Musikgymnasium

En kör på 60 ungdomar från Stockholms Musikgymnasium sjunger detta berömda konsert verk, Mozarts Requiem från år 1791.

Stockholms Musikgymnasium (SMG) inrättades 1959 som en naturlig fortsättning av Adolf Fredriks Musikklasser och huserade från start tillsammans med grundskolan i byggnaden på Tegnérgatan. Sedan 1984 finns SMG i Kungsholmens gymnasiums traditionsrika byggnad nära Fridhemsplan. De nästan 300 eleverna vid musikgymnasiet studerar antingen på det Naturvetenskapliga eller Samhällsvetenskapliga programmet. Utöver klasskörerna finns även SMG:s kammarkör. En spetskör med många uppdrag och inbjudningar från utlandet. Skolans körverksamhet har såväl nationellt som internationellt ett mycket gott renommé och samarbeten sker regelbundet med olika institutioner, som t.ex. Kungliga Filharmonikerna, Stockholm Concert Orchestra, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker m.fl. Körerna sjunger regelbundet i olika kyrkor och konsertlokaler som Berwaldhallen, Eric Ericsonhallen m.fl. och ger varje år en mycket uppskattad och välbesökt luciakonsert i Blå Hallen i Stadshuset.

Sofia Ågren, kormästare

Sofia Ågren arbetar heltid som kördirigent och musiklärare på Stockholms Musikgymnasium/Kungsholmens Gymnasium sedan 2016 och är även sedan 2023 konstnärlig ledare för Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör. Sofia är grundare och dirigent för Ensemble Å, och var tidigare dirigent för Uppsala Vokalensemble mellan 2011 och 2022 och har även arbetat med bl.a. Gustaf Sjökvist Kammarkör, Radiokören, S:t Jacobs Kammarkör, Adolf Fredriks Vokalensemble och A Scalpella – Medicinska föreningens Kammarkör (2007-2016). Hon har tidigare arbetat på Adolf Fredriks musikklasser och i sin tjänst ansvarat för internationellt erkända Adolf Fredriks Flickkör samt Kungl. Operans barnkör. 2018 var hon en av initiativtagarna till projektensemblen Verano Vokalensemble som hon också arbetar med projektvis. Sofia brinner för den nutida konstmusiken och samarbetar regelbundet med tonsättare och musiker.

Musiken

Mozarts Requiem är skriven av Wolfgang Amadeus Mozart år 1791. Mozart dog medan han komponerade verket, men då det rörde sig om ett beställningsverk fullföljdes arbetet av två av Mozarts elever, på uppdrag av hans änka Constanze. Requiem är från början en katolsk själamässa för de avlidna, men idag framförs Mozarts älskade stycke som konsertverk och spelas och sjungs av orkestrar och körer över hela världen.

Vi har valt musiken på grund av dess mycket vackra toner och starka lekande rytmer. Vi vill göra en hyllning till livet genom mässan och dela den med alla. Och gärna till dig som inte hört den förut eller som vill uppleva symfonisk musik.

Vi kallar det LEKQUIEM. En blandning av Lek och Mozarts musik.

Lyssna till ett smakprov av Musiken till LEKQUIEM, LACRIMOSA av Mozart på Spotify

Lyssna till ett smakprov av Musiken DIES IRAE av Mozart på Spotify

Dansarna

Dansarna som medverkar i Lekquiem och möter barnen under fem tillfällen under hösten innan föreställningen är:

Henrietta Wallberg

Henrietta Wallberg är utbildad vid Svenska Balettskolan i Göteborg och Kungliga Svenska Balettskolan under åren 2000-2009 och har sedan dess varit verksam som dansare, performer, skådespelerska och sångerska. Hon har arbetat på dansscener och teatrar som Dansens Hus, Västanå Teater, NorrlandsOperan, Helsingborgs Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Konstakademien i Stockholm och Fylkingen. Hon har även arbetat vid Danmarks nationalopera, Den Jyske Opera och Riksteatret i Norge. Medverkat i flera av Engelkes produktioner.

Daniel Staaf

Daniel Staaf är en svensk/filippinsk frilansande danskonstnär som är utbildad vid Kungl. Sv. Balettskolan och tog sin kandidatexamen i dans från Codarts i Nederländerna. Han har varit professionellt verksam sedan 2009 och arbetat med kompanier som Bern Ballet (CH), Gallim Dance (US), Punchdrunk/Sleep No More (US) och grupper som CIE Tabe Martin (CH), Anderssondance (SE) och Shake it collaboration (SE). Han har undervisat i stor omfattning med Gallim Dance i USA och har utvecklat en metod för rörelseutforskning, Fieldwork, som han har undervisat runt om i Europa. Daniel är en av grundarna av FRAME (SE), en ideell förening som utforskar intersektionen mellan dans och välbefinnande genom residens, workshops och konstnärliga verk.

Katarina Eriksson

Katarina Eriksson är utbildad vid Svenska Balettskolan i Stockholm och The National Ballet School of Canada i Toronto. 1990 anställdes hon vid Kungliga Baletten i Stockholm. Sedan 1995 har Katarina arbetat som frilansande dansare på den moderna dansscenen. Bland de koreografer Katarina arbetat med kan nämnas Ina Christel Johannessen, Cristina Caprioli, Lotta Melin och Örjan Andersson. Hon har under en längre tid samarbetat med koreograferna Björn Elisson och Helena Franzén i ett flertal produktioner. Samt startat egna föreningen Räserbyrån som arbetar med dans och barn i olika kontexter.

Adam Stanišić Stålhammar

Dansare och mimskådespelare med examen från SKH. Medverkat i flertalet produktioner och projekt vid flera fria grupper och institutioner så som Malmö Stadsteater, Riksteatern, Profilteatern, Västerbottensteatern, Enskedespelet, ung scen/öst för att nämna några. Han har även arbetat med utformningen av flera verk som regiassistent och koreograf. Där både unga och vuxna, amatörer och professionella varit delaktiga i projekten. Nyfikenheten, lusten till rörelsen och de som skapar den är en av hans starkaste drivkrafter.

om Charlotte Engelkes och Christian Karlsen

Charlotte Engelkes, regissör

Charlotte Engelkes är nationellt och internationellt verksam som regissör, koreograf och artist. Hennes repertoar sträcker sig över dans, teater, opera och performance som kännetecknas av en ohämmad genreblandning, ett personligt tilltal, en varm humor och överraskande slutsatser.

Egna verk som visas på t ex Dansens hus, Stadsteatern Skärholmen, Malmö opera är Concerto di Figura, Miss very Wagner, GULDET Rhenguldet för barn, Min Mamma- En Dokumentärmusikal och TRANSPLANTATION som också visades på SVT2. Engelkes är dansare i Sasha Waltz sedan 2003 och har uppträtt på många av Europas dans- och teaterfestivaler i samarbeten med Heiner Goebbels, Raimund Hoghe, Ong Keng Sen och musikgruppen Tiger Lillies. Hon har regisserat på Helsingborgs Stadsteater, Dramaten och senast på Kungliga operan med Flyg vart du vill, för mellanstadiebarn. Engelkes fick Svenska Dagbladets Opera pris 2022.

Läs mer: Charlotte Engelkes: www.charlotteengelkes.com

Christian Karlsen, Dirigent

Christian Karlsen

Dirigenten Christian Karlsen samarbetade som tjugoåring med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess nära relation till många av världens främsta tonsättare, däribland Polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubajdulina. Han är kanske mest känd som en av Europas främsta dirigenter av samtida musik, men är lika hemma i den traditionella repertoaren och särskilt hyllad för sina tolkningar av Mozart och Haydn.

Förutom de flesta svenska orkestrarna, har han samarbetat med bland andra London Philharmonic, BBC Philharmonic, Gürzenich Orchester Köln, hr-Sinfonieorchester, Nederländska Radions filharmoniska orkester, Amsterdam Sinfonietta och är regelbundet gäst hos världens främsta grupper för samtida musik Ensemble Modern, London Sinfonietta, International Contemporary Ensemble New York och ASKO|Schönberg Amsterdam.

Sceniska produktioner inkluderar Stockhausens MICHAELs REISE på Nederländska Nationaloperan, Händel/Moultaka Delirio på Deutsche Oper Berlin och Beat Furrers FAMA i Amsterdam. Han debuterade också nyligen på Kungliga Operan med Kaija Saariahos La Passion de Simone.

Han var 2015–2017 konstnärlig ledare för Haags Filharmonikers festival Dag in de Branding, 2008–2014 konstnärlig ledare för New European Ensemble och skapade 2018 tillsammans med David Huang festivalen Gränslandet – symfonisk fest i Stockholm.

Läs mer om Gränslandet symfonisk fest!

PRODUKTION

Projektet LEKQUIEM är producerat av den ideella föreningen ASTARTE i samarbete med ideella föreningen Scenit, Västerås Sinfonietta, Stockholms Musikgymnasium och Dansens hus.

Med stöd från Kulturrådet, Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande, Susanne Hobohms stiftelse för utbildning, kultur och forskning, Region Stockholm Kulturförvaltningen och Botkyrka kommun.

Föreställningens LEQUIEMS koncept och föreställning är tänkt att genomföras i Västerås 2025 med andra skolor.

ASTARTE

Den ideella föreningen Astarte bedriver under Charlotte Engelkes ledning konstnärlig verksamhet och produktion av egna föreställningar i olika samarbeten och konstuttryck. Målet är att skapa sammanhang där konstnärer från olika discipliner bjuds in till samarbete, kreativt utbyta erfarenheter, hitta nya former att kommunicera sinsemellan och med publiken. Verksamheten bedrivs både nationellt och internationellt.

Föreningen är en länk mellan olika discipliner och uttryck, institutioner och publikgrupper. Musik, dans, tema eller egna texter är utgångspunkt, med fokus på att de medverkande ges optimala förutsättningar att vidga sina ramar och möjligheter. Processen är utmanande, experimenterande och tillåtande. Målet är att med varje projekt, föreställning eller möte öka medvetandet och sprida glädje kring tro och vetande, ursprung och livsuppgifter. 

Astarte samarbetar med scener och organisationer anpassade för varje nytt verk och sammanhang. Vi arbetar med olika performativa uttryck, dans, texter, sång, musik, ljudlandskap, video. Det personliga berättandet är en förtjusning. Fantasi, utsatthet och längtan en annan.

Hemsida: www.charlotteengelkes.com

SCENIT PRODUKTION

Ulrika Skoog Holmgaard

Scenit Produktion AB startades av Ulrika Skoog Holmgaard 1994 som Stockholms första produktionsbolag för fria grupper med fokus på framför allt scenkonst. Scenit erbjuder produktions- och projektledning med fokus på kultur i allmänhet och scenkonst och film i synnerhet och skapar team för projekt allt efter behov och omfattning i tid och rum.

Läs mer: www.scenitproduktion.se

Projektet har fått stöd från Kulturrådet, Region Stockholm Kulturförvaltningen, Botkyrka kommun, Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande och Susanne Hobohms stiftelse för utbildning, kultur och forskning.

SIGNATUR – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande stödjer organisationer och projekt som strävar efter att ge fler människor tillgång till högkvalitativ musik. Signatur vill genom sitt bidragsprogram skapa ett bättre samhälle via musikens och musicerandets enande kraft och är särskilt intresserade av projekt riktade mot barn och ungdomar, initiativ som ger fler tillgång till högkvalitativ musikutbildning och uppslag som möjliggör för allmänheten att njuta av högklassig musik från ett brett utbud av genrer. Läs mer: www.signatur.se

 

Kontakt

Varmt välkomna med frågor till vår producent Ulrika Skoog Holmgaard.

Mail: ulrika@scenitproduktion.se. Mobil: 070-1085757

eller info@charlotteengelkes.com


Nadja Sjöström Lekquiem


Nadja Sjöström Lekquiem


Nadja Sjöström Lekquiem